Mit csinál a bojler anódja?

A bojler anódja általában magnézium, alumínium vagy cink fémötvözetből készül. Ezek a fémek alkalmasak arra, hogy a vízben lévő ásványi anyagokkal és elektrolitokkal reakcióba lépve megóvják a bojler falát a korróziótól. A magnézium anódok a leggyakoribbak, mert hatékonyan védik a bojler falát, és olcsóbbak, mint az alumínium és a cink anódok.

Miből van és mire való?

A magnézium anódok nagyon hatékonyan védik a bojler belső felületét a korróziótól, mert az ásványi anyagokkal és a vízben lévő elektrolitokkal reakcióba lépve olyan vegyületeket hoznak létre, amelyek nem károsítják a bojler falát. Az alumínium és a cink anódok hasonlóan működnek, bár kissé eltérő kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek.

Az anódok anyaga nemcsak azért fontos, hogy hatékonyan védje a bojler falát, hanem azért is, mert az anód anyaga hatással lehet a vízminőségre is. Ha például alumínium anódot használnak egy bojlerben, az alumíniumvegyületek feloldódhatnak a vízbe, és ezek az anyagok ízt vagy szagot adhatnak a víznek. Emiatt a bojler anódjának kiválasztásakor fontos figyelembe venni a vízminőséget és az anód anyagát.

Összességében az anód általában magnézium, alumínium vagy cink fémötvözetből készül, és hatékonyan véd a korróziótól, amely meghosszabbítja a bojler élettartamát. 

Nevezhetjük egyfajta áldozati anódnak is, ami azt jelenti, hogy magára vonja a káros anyagokat, így azok nem tudják károsítani a bojler falát.

A bojler anódjának hatása a kémiai reakciók következménye. Amikor a bojler tele van vízzel, a vízben lévő ásványi anyagok és más kémiai vegyületek elkezdenek reagálni a bojler fémjével, ami korróziót okozhat a fém felületén. Az anód feladata, hogy áldozatként működjön, és elkapja magával ezeket az ásványi anyagokat és más káros anyagokat, mielőtt azok a bojler falához érnének.

Az anód reakcióba lép a vízzel és az elektrolitokkal, amelyek általában kalcium, magnézium és más ásványi anyagokból állnak. Ez a reakció általában erős oxidációt okoz az anódban, és ennek eredményeképpen az anód felületén az ásványi anyagokkal reagálva egy keményebb anyagréteg képződik. Ez a réteg védi az anódot a korróziótól, és magára vonzza az ásványi anyagokat és más káros anyagokat, amelyeket a bojlerből kiszűr.

Az anód hatékonysága idővel csökken, ahogy egyre több ásványi anyag és egyéb káros anyag rakódik le rajta. Ezért fontos, hogy az anódot időről időre ellenőrizzük, és ha szükséges, akkor cseréljük ki. Az anód cseréjének gyakorisága a bojler típusától, a vízminőségtől, valamint a használat gyakoriságától függ.

Honnan tudom, hogy kezd elhasználódni?

Az anód elhasználódásának jelei attól függnek, hogy milyen típusú anódot használ a bojler, és az is befolyásolja, hogy mennyire kemény a víz, amelyen keresztül a bojler működik. Általánosságban elmondható, hogy az anód elhasználódása akkor kezdődik, amikor a fém felülete az ásványi anyagok és az elektrolitok miatt korrózióval szemben veszít ellenálló képességéből. Néhány jel, hogy az anód kezd elhasználódni, a következők lehetnek:

  1. Vízminőség: Ha az otthoni víz nagyon kemény, az anód felületén egyre nagyobb mennyiségű ásványi anyag rakódik le, ami gyorsan elhasználódást okozhat az anódban.

  2. Rozsdásodás: Ha a bojler falának külseje rozsdásodni kezd, az az anód elhasználódásának egyértelmű jele lehet. Az anód feladata ugyanis, hogy az ásványi anyagok és az elektrolitok helyett magára vonja a káros anyagokat.

  3. Sötétedő vagy erodálódó anód: Az anód felülete a használat során folyamatosan kopik és erodálódik. Ha az anód felülete sötétedik vagy erodálódik, ez az elhasználódás jele lehet.

  4. Csökkent hatékonyság: Ha a bojler használata során az állandó vízszintjelző csökkent, vagy az otthoni víz melegebb, mint korábban, ez az anód csökkent hatékonyságának jele lehet.

  5. Hangos működés: Az anód elhasználódása miatt a bojler vízszintjének csökkenésekor hallható lehet egy hangos sziszegő zaj.

Ha az anód elhasználódása miatt károsodás történik a bojler falán, azt nehéz javítani. Ezért fontos időben cserélni az anódot, hogy megvédje a bojler belső falát a korróziótól, és hosszabbítsa meg a bojler élettartamát. A bojler gyártója általában javasolja, hogy milyen gyakran kell cserélni az anódot, így érdemes a gyártói utasításokat betartani.